woensdag 8 februari 2017

18 Gefeliciteerd, dingen die je moet regelen

Je wordt 18; dingen die je moet regelen 

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent voortaan zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

Zodra je zoon of dochter 18 jaar wordt, zijn ze officieel meerderjarig. Maar tot hun 21e verjaardag zijn ze ‘jongmeerderjarig’. Dit houdt in dat je als ouders in die periode wettelijk verplicht bent om nog te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en hun studie. Dit geldt in principe voor alle situaties:
  • studerend of niet studerend
  • werkend of niet werkend
  • uitwonend of thuiswonend

Maar let op: Vanaf het moment dat kinderen 18 zijn, zijn hun ouders niet meeraansprakelijk voor de schade die ze veroorzaken, of de schulden die ze maken.

Wat moet verder geregeld worden?

Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen. Waarschijnlijk kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Bij de Belastingdienst vraag je zorgtoeslag aan en kun je berekenen hoeveel toeslag je kunt krijgen.

Check ook je andere verzekeringen

  Of laat je ouders dit checken. Als je thuis woont ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Voor andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, ben je vaak niet meeverzekerd als je niet thuis woont.  Bekijk of je deze zelf nodig hebt.

Vraag een DigiD aan

Waarschijnlijk heb je die al. Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering. Je vraagt een DigiD aan op internet met je burgerservicenummer. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

Praat met je ouders over je geldzaken

Tot je 21 jaar wordt, zijn je ouders verplicht om je financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat je van ze kan verwachten. Spreek bijvoorbeeld af hoeveel ze meebetalen aan je studie. Krijg je toegang tot een spaarrekening die je ouders of grootouders voor je hebben opgebouwd? Bespreek wat je met het geld gaat doen. Spreek ook af wat jullie doen met de zorgtoeslag. Als je thuis blijft wonen en je ouders je zorgverzekering betalen, dan is het logisch dat zij je zorgtoeslag krijgen.

Gescheiden ouders en kinderalimentatie

Als je ouders zijn gescheiden betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt is dit geld voor jou. Bespreek wat jullie hiermee doen.
Wat verandert er voor ouders?
  • De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin je kind 18 wordt. De Sociale Verzekeringsbank stelt je hiervan op de hoogte.
  • Het kindgebonden budget stopt als je kind 18 wordt.
  • Je kind is niet meer gratis meeverzekerd voor ziektekosten.
  • Ben je gescheiden en ontvang je kinderalimentatie, dan kan je kind zelf de alimentatie gaan ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag, of tot het financieel zelfstandig is vanwege eigen inkomsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten